Rzeżucha

Rzeżucha to roślina o ostrym smaku i wielu wartościach odżywczych. W Polsce jest ona spożywana przede wszystkim w okolicach Wielkanocy. Co powinniśmy wiedzieć zanim zdecydujemy się na uprawę rzeżuchy?

Rzeżucha – podstawowe informacje

Rzeżucha (znana także pod nazwą pieprzyca – prawdopodobnie ze względu na ostry, wyrazisty, pieprzny smak) jest to roślina zaliczana do rodziny kapustowatych (jest blisko spokrewniona między innymi z kapustą). W naturalnych warunkach występuje ona na terenach Azji i Afryki. Duża popularność i łatwość w uprawie sprawiła, że współcześnie możemy spotkać tę roślinę na całym świecie. W Polsce rzeżuchę uprawia się od XV wieku. Rzeżucha jest często wybierana na kiełki, które mają wiele zastosowań w polskiej kuchni. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych jest ona spożywana na surowo.

Jakie składniki odżywcze posiada rzeżucha?

Świeża rzeżucha zawiera wiele cennych składników odżywczych (kiełki zawierają więcej witamin i minerałów niż dojrzałe rośliny). Warto zdawać sobie sprawę, że rzeżucha jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, a także witaminy K. Zielony kolor tej rośliny jest wynikiem wysokiej zawartości chlorofilu (związek ten pomaga oczyszczać organizm z toksyn, a dodatkowo przyspiesza odchudzanie). Już niewielka ilość rzeżuchy wystarczy, żeby pokryć zapotrzebowanie naszego organizmu na takie minerały jak: magnez, jod (jest on obecny jedynie w takich roślinach, które wzrastały w glebie), wapń, żelazo, mangan, potas i chrom. Ostry smak rzeżuchy to wynik dużej zawartości siarki, która również ma korzystny wpływ na ludzki organizm.

Choć rzeżucha dla większości osób jest bardzo zdrowa, pamiętajmy, że nie powinni spożywać jej ludzie cierpiący na niewydolność nerek.

Rzeżucha – uprawa

Rzeżucha – uprawa

Uprawa rzeżuchy jest tak prosta, że poradzą sobie z nią nawet dzieci. Roślina może być sadzona w gruncie, uprawiana w donicach lub nawet w kiełkownicach. Kiełki rzeżuchy pojawiają się po kilku dniach, co sprawia, że z powodzeniem możemy uprawiać ją nawet zimą.

Gdy zdecydujemy się na posadzenie rzeżuchy w ogrodzie, wybierzmy dla niej stanowisko dobrze nasłonecznione (rzeżucha poradzi sobie także w półcieniu). Roślina dobrze znosi niskie temperatury, dlatego można wysiewać ją już w marcu.

Jedynym zabiegiem pielęgnacyjnym, jakiego potrzebuje rzeżucha jest regularne podlewanie.

W sprzedaży dostępne są różne odmiany rzeżuchy. Do najpopularniejszych należy rzeżucha łąkowa, leśna, ogrodowa, gorzka, trójlistna, włochata, niecierpkowa czy drobnokwiatowa.

Rzeżucha w kuchni

Rzeżucha znajduje wiele zastosowań w kuchni. Warto jest dodawać ją do kanapek, surówek, sałatek, dań mięsnych, jajecznych i wegańskich. Rzeżucha podkreśla smak potraw, a dodatkowo sprawia, że są one bardziej wartościowe pod kątem odżywczym.

Jak wybrać pełnowartościowe nasiona rzeżuchy?

Rzeżucha jest rośliną, którą spożywamy na surowo (obróbka termiczna sprawia, że traci ona wiele ze swoich cennych właściwości). Z tego względu bardzo ważne jest, żeby uprawiać ją z wysokiej jakości, ekologicznych nasion. Nasiona rzeżuchy można kupić w sklepach ogrodniczych, a przed Wielkanocą także w większości sklepów spożywczych. Jeżeli tylko mamy taką możliwość, posadźmy rzeżuchę z nasion pochodzących z oferty renomowanych, polskich producentów. Pamiętajmy, żeby upewnić się czy opakowanie nasion nie jest uszkodzone i posiada ważny termin przydatności. Nasiona rzeżuchy należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, w oryginalnym opakowaniu lub w papierowych torebkach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here