Zbliża się sezon grillowy i właśnie planujesz zakup nowego sprzętu? Podczas przeglądania ofert na pewno natrafisz na modele z pokrywą. Wbrew pozorom nie jest to jedynie elegancki dodatek czy też część używana w okresie przechowywania urządzenia np. w garażu. Ten element ma wiele zalet i jest niesamowicie przydatny. Sprawdź, dlaczego warto postawić na grill z pokrywą.
Pełna kontrola nad temperaturą
Jednym z największych wyzwań podczas przygotowywania potraw z rusztu jest utrzymanie stałej temperatury. Chwila nieuwagi może sprawić, że kiełbaski będą zbyt mocno spieczone. Dotyczy to zwłaszcza tradycyjnego sprzętu na węgiel bez opcji regulacji temperatury jak np. w modelach gazowych. Grillowanie z pokrywą ułatwia kontrolę nad temperaturą. Obecnie można nawet spotkać sprzęt ze specjalnym termometrem pokazującym, ile stopni jest np. na ruszcie. Ponadto w obniżaniu i podwyższaniu temperatury pomagają specjalne otwory wentylacyjne z opcją zamknięcia, bądź otwarcia.
Smaczniejsze dania z rusztu
Podczas grillowania najważniejszą kwestią dla większości osób jest oczywiście smak przyrządzanych na ruszcie dań. Niepozorna pokrywa może sprawić, że mięso i inne produkty będą bardziej soczyste i aromatyczne, a także bez posmaku spalenizny. Przede wszystkim pokrywa daje możliwość równomiernego pieczenia niczym piekarnik z termoobiegiem. Jest to metoda pośrednia polegająca na ułożeniu węgla po bokach grilla i mięsa pośrodku rusztu. Można oczywiście również grillować tradycyjnie bezpośrednio nad węglem, a pokrywa w tym przypadku sprawi, że dania będą gotowe nieco szybciej.
Więcej możliwości kulinarnych
Wiele osób zakochało się w grillach z pokrywą właśnie ze względu na możliwość poszerzenia menu podczas wieczoru barbecue. Dzięki opcji metody pośredniej można przykładowo przyrządzić pizzę na specjalnym kamieniu. W grillach gazowych z pokrywą marki Köler możliwe jest też przygotowanie np. całego kurczaka, nadziewanych warzyw czy też soczystego steku w rozmiarze XXL. W ten sposób grillowanie na pewno nigdy się nie znudzi i będzie jeszcze ciekawszą formą spędzania wolnego czasu.
Bezpieczniejsze grillowanie
Palenisko przykryte pokrywą oznacza również większe bezpieczeństwo. Nagły podmuch wiatru nie spowoduje pojawienia się ogromnego płomienia, który mógłby np. poparzyć ręce osoby obracającej w tym momencie kiełbaski na ruszcie. Kontrola nad płomieniami jest ważna zwłaszcza w przypadku obecności dzieci. Ponadto znacząco zmniejsza się ryzyko przypadkowego zaprószenia ognia w wyniku przeniesienia się iskry np. na suchą trawę, drzewo bądź obrus.
Brak dymu podczas imprezy
Problem dymu można oczywiście rozwiązać również poprzez zakup grilla gazowego bądź elektrycznego. Wiele osób korzysta jednak nadal ze sprzętu na węgiel. W takiej sytuacji po imprezie barbecue włosy i ubrania są przesiąknięte dymem, który na dodatek jest szkodliwy dla człowieka. Dzięki pokrywie ilość dymu można ograniczyć do minimum. Ponadto wiatr nie będzie roznosić popiołu, co oznacza mniej bałaganu po grillowaniu.